keskiviikko 15. huhtikuuta 2015

Pakkosaada pergola. Tai kaksi.

Viime kesänä se oli kasvihuone. Tänä kesänä se on pergola. Ihan pakkosaada.

Rakennusaikana lomailimme Nizzassa ja meillä oli kaveriperheen kanssa vuokralla talo, jossa oli koko talon päädyn levyinen katettu terassi. Terassin jatkeena oli iso uima-allas. Terassilla grillattiin, syötiin ja istuttiin iltaa. "Tällainen me halutaan uuteen kotiin" huokailimme moneen otteeseen. Mittasimme terassin syvyyttä ja pohdimme montako metriä on riittävä terassin syvyys.Työkaverillani on ollut jo vuosia pihallaan Uimareiden uima-allas.


Meillä oli ennakkoluuloja uima-altaan hoitamisen työläydestä, mutta työkaverini kertoi mitä altaan huoltaminen vaatii eikä se tuntunut loppujen lopuksi hirvittävän työläältä. Talon valmistuttua spreijasimme terassin ääriviivat maahan ja mittailimme, onnistummeko mahduttamaan terassin päätyyn myös uima-altaan. Kaksi vuotta sitten pihallemme tehtiin maatyöt ja kylvettiin nurmikko. Samalla kaivoimme uima-allasta varten montun.


Terassin kattamista on mietitty moneen otteeseen. Katetaan. Ei kateta. Katetaan. Valokate. Ei valokatetta. Markiisi. Ei markiisia.  Viime viikolla alkoi Maikkarilla "Suomen kaunein piha"-ohjelma ja sitä katsoessa ajatus iski kuin samala kirkkaalta taivaalta. Pergola. Sen on oltava pergola! 

Netistä pergoloita googlatessa löysin "form follows function"-blogiin . Heidän pergolansa malli sopii täydellisesti meidän talon päätyyn. 

Lähetin pergolan kuvan miehelle ja mies piirsi hahmotelman talokuvaan. Pergolan alaosaan kiinnitetään valkoinen markiisi siten, että sen voi tarvittaessa vetää sivuun (systeemi vielä kehitysasteella). Pergolan sivuille taas laitan kasvamaan erilaisia kärhöjä niin, että kukintaa on keväästä syksyyn. Pergola tulee rajaamaan kivasti terassialuetta oleilu- ja uima-allasalueeseen.


Niin ja se toinen pergola... samaisessa pihaohjelmassa oli järjettömän kaunis juoksupergola... sopisiko se uima-altaan toiseen reunaan? Toisi näkösuojaa tielle ennen tuijien kasvamista ja olisi itsessään vain niin kaunis.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti