sunnuntai 31. toukokuuta 2015

DIY altakasteluruukut


Postasin aikaisemmin työkaveriltani saamistani vanhoista VR:n kuljetuslaatikoista. Ne tarvitsivat sisälle altakasteluruukut, mutta sopivan kokoisia minulla ei ollut valmiina. Isompaan laatikkoon tein altakasteluruukun rautakaupasta ostamastani laastipaljusta. Pienempään laatikkoon tein kolme erillistä altakasteluastiaa vanhoista työpaikkaruokalan rahkaämpäreistä. 

Alla ohje DIY-altakasteluastioiden tekoon.

Tarvikkeet:
- astia, esimerkiksi laastipalju tai ämpäri
- kasteluputki, sen verran isohalkaisijaltaan, että veden lisääminen putkeen onnistuu helposti
- lecasoraa
-suodatinkangasta
-multaa

Työkaluiksi porakone, saha ja sakset

Ensimmäiseksi porasin astioihin  ylivuotoreiät 5cm:n korkeudelle. Laastipaljun pitkille sivuille porasin 3kpl reikiä ja päätyihin yhdet reiät. Ämpäreihin porasin 3kpl reikiä. 


Astioiden pohjalle kaadoin lecasoraa ylivuotoreikiin asti.


Lecasoran päälle leikkasin suodatinkankaat pikkuisen ylisuuriksi, reunat taitoin astian sivuille. Suodatinkankaan tarkoitus on pitää multa ja lecasora erillään. Suodatinkankaan läpi vesi pystyy imeytymään multaan. 


Lähelle reunaa leikkasin kolon putkea varten. Putki sahasin pikkuisen reunaa korkeammaksi. Putken alaosaan sahasin loven, jotta vesi pääsee kulkeutumaan lecasoran sekaan.


Lopuksi täytin astiat mullalla. Pienellä ruukulla painoin kurkuille istutuskolot...


ja sitten istutin kurkuntaimet koloihin ja lisäsin multaa ympärille. Lopuksi lisäsin paljuihin vettä siihen asti, että ylivuotoreiät alkoivat vuotaa. Alkuun taimia joutuu kastelemaan yläkautta sen aikaa, että taimien juuret ovat kasvaneet suodatinkankaaseen asti.


Kasteluputkiin voi lisätä myöhemmin tikut, joilla voi mitata veden korkeuden. 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti