sunnuntai 3. toukokuuta 2015

Viiniköynnös muutti kasvihuoneeseen


Viikonlopun puutarhateemana oli istutuskuoppien kaivaminen viiniköynnökselle kasvihuoneeseen. Yltiöoptimistina olin tehnyt kasvihuoneen tiililattian valmiiksi tulevien kuoppien paikkoja lukuunottamatta. Olin suunnitellut istuttavani nurkkiin kaksi eri köynnöstä. Kuoppien keskelle olin jo laittanut lavaan kasvamaan perunaa. Kivikkotontin omistajana olisi pitänyt käydä edes mielen vieressä, ettei suunnitelma tule menemään niin kuin Strömsössä. Kaivoin ensimmäistä kuoppaa parikymmentä senttiä ja lapio kolahti kiveen. Kaivoin maata kiven ympäriltä ja kivi jatkui ja jatkui. Hain miehen apuun, purin lattiaa ja vedimme perunalavaa kauemmas -ja kivi vaan jatkui. Hiki valui ja muutama ruma sana siinä pääsi. Mies keitti pannukahvit kamiinassa ja minä istuin ja mietin. Lopputulos oli, ettei kiveä saa millään kaivettua, niin iso se oli. Siinä meni suunnilleen millimetrimitalla suunniteltu kasvisuunnitelma. Että ärsytti. 


Purin tiililattiaa noin metrin verran, jotta saimme perunalaatikon käännettyä toisin päin alkuperäisen suunnitellun kuopan paikalle. Toisen nurkan kaivaminen sujui ilman isompia kivilöydöksiä. Oli todettava, ettei kasvihuoneeseen tule kahta viiniköynnöstä -ainakaan tänä kesänä ja ainakaan suunniteltuun paikkaan. 


Viiniköynnökselle kaivettu kuoppa oli noin 55x55cm ja syvyyskin oli noin 55cm. Viinikönnöksellä on mahdollisuus kasvattaa juurensa kasvihuoneen ulkopuolelle, mikä lukemani mukaan pitäisi edesauttaa viiniköynnöksen kestävyyttä läpi talven.


Kirjoitin maaliskuussa viiniköynnöksen pistokaslisäyskokeilusta. Oksia oli kymmenkunta ja niistä kolmeen kasvoi tosi hyvät juuret ja oksat alkoivat puskea jo lehtiäkin. Valitsin näistä keskimmäisen istutettavaksi kasvihuoneeseen.


Täytin kuopan mullalla ja istutin juurtuneen oksan noin 15cm multapinnan alapuolelle.


Sinne jäi viiniköynnösvauva hakemaan kasvua. Jännityksellä odotan, kuinka pistokas lähtee kasvamaan.


Kaksi muuta alkua istutin purkkeihin. Toinen lähti ystävälle ja toisen jätin itselle siltä varalta, että kasvihuoneeseen istutetulle tapahtuu jotain...


Ladoin lattian uudelleen ja pesin koko kasvihuoneen lattian. Pikkuhiljaa kasvihuoneessa alkaa näyttää... no kasvihuoneelta. Ei rakennuskohteelta, vaan ihan oikealta kasvihuoneelta.


Sillä välin, kun minä leikin kuopan kaivajaa, mies kiinnitti kasvihuoneen yläosaan sieltä puuttuneet laudat ja asensi ensimmäisen automaattiaukaisijan testiksi yläikkunaan. Päivällä kasvihuoneen lämpömittari näytti +24,9 lämpöä ja automaatti piti ikkunan hyvin auki. Loputkin uskaltaa siis asentaa. 

Illalla kävin vielä kaiken varalta peittelemässä viiniköynnökset harsolla.

4 kommenttia:

 1. Voi mahtavuus, se taimi sai kuitenkin paikan. Eikös tuo ole tavallinen tapa meille taviksille tehdä hommia? Siis suunnitella, tehdä melkein valmiiksi ja sitten vielä tehdä uudelleen ;). Tavasta saa ottaa itselleen tittelin puupäätarhuri, sillä mennään meidänkin nurkilla.

  Sini K.
  joka kadehtii sinua ihan tuosta yhdestäkin taimesta, jos niitä olisi kaksi, olisin vihreä - kateudesta.
  www.kasvihormoni.fi

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kyllä, ihan perusmeininki. Mut ehkä se on just tän jutun pointti, saa tehdä ennen kuin ajattelee, epäonnistua ja kokeilla uudestaan. Kunnon terapiaharrastus. Titteli sopii siis tännekin täydellisesti :)

   Vielä ei kannata kadehtia, mutta peukut pystyyn että tää lähtee kasvamaan. Jännittää :)

   Poista
 2. Ensimmäistä kertaa eksyin blogiisi. Ihana kasvihuone sinulla. Mikä on kasvihuoneessasi kattona? Kamina ja kaikki ai että ihana :) Miullekkin tuli viinirypäleen taimia joten samoissa touhuissa. Pitänee yrittää blogiin laittaa jossain vaiheessa kuvia projektista myös.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiva, kun eksyit, tervetuloa!

   Kiitoksia kehuista :) Kasvihuoneen katto on plexiä. Rakennustyömaajätettä, kuten lähes koko kasvihuone. Katto on kuudesta palasesta, saumakohdissa silikoni. Ajateltiin testata kestääkö ja ainakin ensimmäisen talven kesti oikein hyvin.

   Mitä lajiketta viinirypälettä laitat? Mulla polttelee edelleen vaalea rypäle, mutta pitää miettiä mihin sen pystyisi laittamaan.

   Poista