tiistai 15. joulukuuta 2015

Hylätty huvila-alue Kruunuvuorenrannassa

Helsingin Laajasalon länsiosassa sijaitsee Kruunuvuorenranta, joka rakentuu parhaillaan uudeksi kaupunginosaksi. Tulevaisuudessa Kruunuvuorenrannasta päässee ratikalla kantakaupunkiin.

Päätiellä, kun jatkaa bussilinjan 88 päätepysäkiltä kävelyä Päätietä eteenpäin ehkä 100 metriä, kääntyy oikealle kävelytie. Siitä kun kävelee rantaa kohti ja rannasta jatkaa matkaa polulle, saapuu aavekaupunkiin. Rannalla kukoisti 1900 luvun alusta puoleen väliin asti kukoistava huvilayhteiskunta. Huvila-alueen vuosikymmeniin mahtuu monia omistajia ja käänteitä, joista voi lukea 2009 ilmestyneestä kirjasta "Kruunuvuori -unohdettujen huviloiden tarina" (Torppa M. & Reinhard A. ja Urbanex Ninja). 

Huvila-alue on rappeutunut 1950-luvulta saakka. Entiset loistokkaat huvilat on hylätty ja ne lahoavat pystyyn. Huviloissa on selkeästi majailtu ja todennäköisesti yhdessä majaillaan edelleen. Rannassa sijaitsevaa saunaa jotkut käyttävät edelleen.

Olin työasioissa liikkeellä lähellä huviloita ja houkuttelin työkaverin pikaiselle kävelylenkille alueen läpi. Alueella on kyllä mystinen tunnelma. Kiersimme kaikki huvilat ympäri, sisälle emme uskaltautuneet. Lähtiessä alueelta selän takaa kuului aavemaista ovien narinaa. Jos olisin ollut yksin, olisin lähtenyt juoksemaan :D


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti