lauantai 20. helmikuuta 2016

Kansalaisopiston puutarhakurssilla, osa 1

Meidän kansalaisopistossa on loistavia puutarhakursseja ja kursseilla on hyvä vetäjä. Itselle jää lähinnä valinnan vaikeus, mille kaikille kursseille ilmoittautuu ja mihin riittää aika. Vuosi sitten laitoin kansalaisopistoon palautetta ja toivoin kasvihuonekurssia. Minulle vastattiin, että tänä keväänä ei onnistu, mutta yritetään saada seuraavalle vuodelle ryhmä. Ennen joulua sain henkilökohtaisen sähköpostin, jossa kerrottiin, että kyseinen kurssi toteutuu tänä keväänä ja kerrottiin milloin ilmoittautuminen kurssille alkaa. Mahtavaa! Ilmoittauduin siis sille ja muut valinnat tälle keväälle olivat pensaskurssi sekä kurssi puutarhan keväthuollosta. Keväthuollon kurssilla aloitettiin tällä viikolla. Kurssilla tuli todella paljon asiaa, osa jo tällaiselle amatööritarhurillekin tuttua, mutta osa uutta ja hyödyllistä asiaa. Kuten se, kun syksyllä ihmeteltiin, mikä meidän tuijia vaivaa, kun ovat niin ruskeita päästä. No niissä oli kuulemma käpyjä. Siis käpyjä! Eihän ne olleet edes kävyn näköisiä. Pistin heti miehelle whatsapp-viestin, että ei menny kurssiraha hukkaan :D
Tuijat huputettuna kevätauringolta suojaan.


Tämä kurssikerta keskittyi puiden ja pensaiden keväthuoltoon. Toinen osa kuukauden päästä käsittelee muuta huoltoa. Tärkeimmät asiat, kurssin vetäjä tiivisti seuraavasti:
- väärässä paikassa kasvavaa kasvia ei pelasta mikään
ja toinen
- on hyvä tietää, mikä pensas tai puu on kyseessä, jotta tietää miten sitä leikataan


Kirjoitin hirvittävän määrän muistiinpanoja illan aikana ja kerään tähän itselleni muistiin ne, mitä tarvitsen omassa puutarhassani.


Omena- ja päärynäpuut sekä pihlajat leikataan joko maalis-huhtikuussa tai elokuussa. Keväällä on helpompi hahmottaa, mitä leikkaa, koska puissa ei ole lehtiä. Omassa puutarhassani minulla on pari vanhaa pihlajaa, jotka säästyivät, kun taloa rakennettiin ja tonttia muokattiin. Päärynäpuu on niin ikään lasten haaveissa. Minulla on yksi omenapuu, jonka ostin toissa syksynä -70%:n alesta lasten vaatimuksesta. Leikkasin ja istutin puun hortonomisukulaisen ohjeiden mukaan, mutta sen jälkeen se jäi vähän huonolle hoidolle. En tajunnut suojata puuta, ennen kuin jänikset iskivät. No puu tokeni. Leikkauksia ja taivutuksia en tajunnut sille tehdä keväällä, syksyllä sitä leikkelin kyllä. Uskon vakaasti, että saan sen vielä kukoistamaan, nyt kun olen saanut ohjeistuksen ja toimin sen mukaan.


Eli muistan seuraavat ohjeet:
- kuivat, katkenneet ja vioittuneet oksat poistetaan
- toisiaan hankaavat oksat poistetaan
- sisäänpäin kasvavat oksat poistetaan
- liian tiheitä kohtia voi harventaa
- ihanteellinen omenapuu on sellainen, josta lähtee oksia joka suuntaan
- nuorena oksien taivutus on oksien leikkausta tärkeämpää


Keväällä siis taivutan omenapuun seuraavien ohjeiden mukaan:
- ei vaakaan, vähän ylöspäin, mutta ei yläviistoon
- oksien taivuttamisella omenapuu saadaan kukkimaan ja tekemään omenoita
- taivuttaminen voidaan tehdä esimerkiksi laittamalla pussiin kivi ja solmimalla pussi oksaan varovasti, niin ettei oksa katkea
- painoa pidetään oksassa kesän ajan
-yksi vaihtoehto on laittaa pyykkipoika oksan ja rungon väliin
Tällaisia omenoita saamme toivottavasti Pirjasta jossain vaiheessa. Kuva lainattu täältä.


Koivun leikkaukselle sain ohjeen leikata koivu elokuussa, koska koivu on vuotava puu. Jos sen leikkaisi keväällä, siitä valuisi mahla pois ja se rasittaisi puuta. Elokuussa koivu ei enää vuoda. Meillä jätettiin pihaan yksi vanha koivu, minkä jättämistä olen sittemmin harmitellut. Koivun paikalle sopisi täydellisesti kultasade, joka on niin kaunis!  Kurssin vetäjä tosin sanoi, että  kultasateen menestyminen meillä on menestymisen rajamailla. Haluan kokeilla sitä, mutta ehkä paikkaa pitää vielä miettiä.  Kultasade vaatii läpäisevän maaperän  ja se on suojattava hyvin rusakoilta.

Kultasade loistossaan. Kuva lainattu täältä.


Köynnökset keväällä ennen lehtien puhkeamista ja niistä leikataan kuivat ja katkenneet versot. Alasleikkausta kestävät kärhöt ja villiviini. Alasleikkaus on raju toimenpide, joka tehdään ääitapauksissa, esimerkiksi jos  alaosa on lehdetön. Köynnöksiä leikataan ylipäätään harvoin. Omassa puutarhassani minulla ei oikeastaan ole vielä köynnöksiä. Villiviiniä ja humalaa yritin pistokkaasta saada kasvamaan viime kesänä niin, että lähtisi kiertämään mäntyjen runkoja pitkin, mutta en ole varma sainko onnistumaan. Tulevalle terassille on kuitenkin köynnöksiä suunnitteilla. Köynnöskuusama ja piippuköynnös ovat uusia vaihtoehtoja köynnöksille.
Piippuköynnös. Kuva lainattu täältä.


Pensaat leikataan keväällä maalis-huhtikuussa. Raju alasleikkaus tehdään maaliskuussa. Kesälläkin voi leikata vähän, mutta kasvitautien on vaarana iskeä syksyllä, jos leikkaa. Omien pensaiden kanssa on syytä muistaa seuraavat opit:
- lumet pois pensaiden päältä, ettei pensas vioitu
- norjanangervo kukkii kauniisti vain auringossa, parhaiten täydessä auringossa
- norjanangervo kukkii parhaiten vanhaan oksaan eli juuri ne ärsyttävän sojottavat uudet oksat kukkivat seuraavana vuonna
- koivuangervon sojottavia oksia voi leikata vaikka keskellä kesää, jos ne ärsyttävät


Olen miettinyt ruusuangervoa terassin ympärille ja se olisi muistettava leikata alas joka toinen tai kolmas vuosi, jotta pysyy kauniina.
Ruusuangervo, niin kaunis! Kuva lainattu täältä


Etupihan puolelle olen haaveillut alppiruusuista ja niiden kanssa on muistettava seuraavat asiat:
- alppiruusut on suojattava aina kevätauringolta
- alppiruusut eivät tarvitse leikkaamista, vain kuivat poistetaan
- voi mennä useampi vuosi, että kukkii, koska kasvattaa juuria


Puutarhavadelmastakin olen haaveillut ja sen kanssa on muistettava, että 1 verso elää 2 vuotta. Marjoneet versot on poistettava heti marjojen keräämisen jälkeen/kukinnan jälkeen tai keväällä maalis-huhtikuussa ennen kuin lehdet puhkeavat. Puutarhavadelmat vaativat kyllä vielä perehtymistä, ennen kuin niitä hankitaan.

2 kommenttia:

  1. Kiva postaus, paljon tietoa. Enpä ole ennen käynytkään blogissasi, kiva ja mielenkiintoinen blogi on sinulla. Kiva löytää uusia blogituttavuuksia. Tervetuloa vastavierailulle. Mukavaa viikonloppua!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitoksia. Kiva kun kävit, tule toistekin! Tulen vastavierailulle :)

      Poista