lauantai 2. huhtikuuta 2016

Kasvihuoneen (home)pesu


Aamulla herätessä huomasin, että aurinko paistaa ja ilma on mitä täydellisin kasvihuoneen ikkunoiden ja lattian pesulle. Kävin pikaisesti hakemassa kaupasta pannukahvia, ikkunan pesuainetta ja mäntysuopaa. Pistin kamiinaan tulet ja kannoin kasvihuoneesta tavarat ulkopuolelle.
 

Vaan kuinkas kävikään. Aloitin pesemisen katon rajasta ja saman tien huomasin, että kattoplexiä vasten olevissa puuosissa oli homepilkkuja. Viime vuonna maalasin kasvihuoneen sisäpuolelta, mutta en käsitellyt maalipintaa sen jälkeen homeenestoaineella. Jälkiviisaus on ihan parasta -olisi varmaan kannattanut.

Ajoin paikalliseen Rautiaan ja pyysin myyjältä homeenpesuainetta kasvihuoneeseen. Myyjä ehdotti Tikkurilan homeenpoistoainetta, mutta vaikutti niin voimakkaalle aineelle, etten uskaltanut sitä kasvihuoneeseen ostaa. Aikani tutkin tuotteita ja löysin BioCompin Home-pesuaineen. Tuotteessa oli seuraava seloste:

"BioComb Home on kehitetty homeen ja mikro-organismien (bakteerit) biologiseen tuhoamiseen, poistoon ja antamaan pitkäaikaisen ehkäisevän vaikutuksen kasvustoa vastaan. Liuos poistaa myös tehokkaasti likaa.
Käyttökohteena maalattu ja maalaamaton puu, betoni, kivi, rappaus, muovi, lasi ja pelti ulkona. Liuos myös ehkäisee puun lahoamista. Biohajoava."

Tuote vaikutti turvallisemmalta kasvihuonekäyttöön ja uskaltauduin ostamaan sen.
Pesin kaikki kasvihuoneen puupinnat aineella ja voi mikä määrä likaa sieltä irtosi! Silmämääräisesti myös homepilkut ainakin lähtivät. Ihan hirveä työ jynssäämisessä oli! Kun lopulta sain koko kasvihuoneen pestyä, pystyinkin jo aloittamaan puhtaalla vedellä pesua uudestaan toisesta päästä, ohjeessa nimittäin käskettiin antaa vaikuttaa muutama tunti.

Katto sen sijaan oli ja on edelleen aivan järkyttävän näköinen! Millähän sen saisi puhtaaksi? Painepesuria meillä ei ole ja voi olla, että katto menisikin siitä rikki. Jotain tuolle on kuitenkin (jonakin toisena päivänä) tehtävä. BioCompin sivuilta huomasin, että heillä on myös katon pesuaine. En tiedä olisi se hyvä, vai riittäisikö jos mäntysuovalla ja lämpimällä vedellä pesisi... toinen asia sitten taas on, että miten tuonne pääsee harjaamaan. Tikkailta ei taida yltää ja kestääköhän katto painoa, jos sille nousee. No korkeanpaikan kammoiselta saattaa jäädä nousematta joka tapauksessa. Ehkä tässä kohtaa voisi maksaa teinityövoimalle... :D Joka tapauksessa taidan laittaa BioCompille sähköpostia ja kysyä tuosta kattoaineesta.

Ehdin minä kuitenkin välillä nostaa saappaat kasvulavan reunalle ja nauttia auringosta ja kahvista.

   

Ja ihailla viime vuotisia dyykkauslöytöjä.


  
Mutta ne ikkunat ja lattia! Ne jäivät tältä erää pesemättä. Onneksi näitä kevätpäiviä tulee lisää eikä asialla ole vielä kiire. Yöt ovat kuitenkin vielä niin kylmiä, ettei kasveja kannata siirtää vielä aikoihin uuteen kotiinsa.

2 kommenttia:

 1. Kiva, kun kävit kommentoimassa blogiini, niin ehdin tänne saman tien lukemaan kuulumisiasi. Ja kylläpä teillä onkin kevät pitkällä!

  Anoppi on pessyt oman terassinsa järkyttävän likaiseksi muuttunutta valokatetta pitkän varren päähän kiinnitetyllä harjalla, siis kaksi vartta viritettynä yhteen. Ei ole helppo homma, mutta onnistuu kuitenkin. Ainakin valokate kestää kevyttä tallustelua, siis sellaista, jota nelin kontin peloissaan uskaltaa tehdä. Askeleet (polvet) tukipuiden kohdalle, niin ei jousta turhia.

  Sitten on hyvä muistaa sekin, että likainen katto varjostaa sopivasti, niin että pienet taimet eivät pala niin helposti ;)

  Sini K.
  www.kasvihormoni.fi

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Viimeinen lause oli kyllä paras, kiitos Sini :D Tuota harjaviritystä voisin kyllä kokeilla, varmaan riittäisi!

   Kevät on tosiaan pitkällä, ihanaa :)

   Poista