keskiviikko 19. lokakuuta 2016

Pelargonian ja dahlian talvetus ilman kellaria?Viime viikolla lämpötilat laskivat ensimmäistä kertaa lähelle nollaa. ja nostin täydessä kukkaloistossa olleet pelargoniat sisälle suojaan kylmyydeltä. Vaan kuinka ne saisi pysymään hengissä kevääseen, niin että kukkaloistosta saisi nauttia ensi vuonnakin?

Meillä ei ole autotallia eikä kellaria. Kaksi kylmää piharakennusta (varasto ja sauna), joissa kukat eivät selviä hengissä. Sisältä ei ole mahdollista pudottaa yhdestä huoneesta lämpötilaa niin alhaalle, että se olisi pelargonioille ihanteellinen. Toissa vuonna nostin kuusi pelargoniaa sisälle eteisen kaapin päälle ja kastelin niitä joskus jos satuin muistamaan. Keväällä yksi oli hengissä. Viime vuonna kippasin suosiolla kaikki kompostiin, enkä edes yrittänyt talvetusta.

Mikä siis neuvoksi pelargonioiden suhteen, kun ainoa mahdollisuus talvettamiseen on huoneenlämpö? Jossain ohjeissa neuvotaan kohtelemaan kuin muitakin huonekasveja. Toisissa kehotetaan pitämään kasvivaloa talven yli.


Entäs sitten dahliat? Minulla oli ensimmäistä kertaa ikinä tänä kesänä dahlioita ruukuissa terassilla ja kukinta oli aivan huikean ihana. Eilen leikkasin dahlioiden varret kompostiin ja jätin juurakon vielä ruukkuun. Onko dahlian juurakoiden talvehtimisesta mitään toivoa näissä olosuhteissa?  Mietin sitäkin, että laittaisin kylmälaukun täyteen turvemultaa, juurakot sinne ja kaivaisin kylmälaukun kompostin sisään.


Onko sinulla antaa vinkkejä pelargonioiden ja dahlioiden talvettamiseen näillä olosuhteilla? Vai luovutanko suoraan.2 kommenttia:

 1. Olen talvettanut sekä pelargoneja että daalioita anopilla ihan sisällä. Pelargoneista otin viime keväänä parikymmentä pistokasta. Kunto oli maaliskuussa ihan kamala, mutta niin vaan pistokkaista ja alkuperäisestä rungosta kasvoi ihan kelpo yksilöitä tänä kesänä. Talven ne viettivät osittain täysin auringottomassa olohuoneen nurkassa, osittain ikkunan vieressä (ja sitä kautta vähän viileämmässä).

  Daaliat olen pessyt puhtaaksi, karsinut kaikki huonot mukulat ja poistanut ohuet juuret ja käärinyt sanomalehteen. Kääröt ovat menneet viileimpään komeroon ulkoseinän viereen. Kaikki talvetetut daaliat ovat selvinneet näissä olosuhteissa talven yli. Tänä vuonna aion kokeilla samaa, mutta vien kääröt noin 15-asteiseen autotalliin, itse asiassa pesin ja karsin juurakot tänään.

  Kannattaa kokeilla, saahan nuo yritykset nakattua kompostiin keskellä talveakin!

  Sini K.
  kasvihormoni.fi

  P.S. Katso mallivideo daalian juurakoiden (putsauksesta ja) jakamisesta junesblooms-tililtä Instasta :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Sini, sinuun voi aina luottaa! Eli kokeilen pelargonioiden talvetusta alkuun ihan olohuoneen ikkunoiden edessä ja kun alkavat rapistua, niin siirrän jonnekin muualle.

   Ja dahlioiden talvetusta kokoilen myös sisällä. Kiitos tuosta mallivideosta, siinä oli kyllä apua. En olisi tajunnut, että juurakoita voi jakaakin, minulla ei ole tosiaan ollut näitä aiemmin. En tajua miksi, niin ihania ja kukkivat todella komeasti!

   Sisko laittoi viestiä, että tuo juurakot äidille kellariin kun tulet marraskuussa (lentokoneella)... mutta ehkä kokeilen vain sisällä talvetusta.

   Poista