sunnuntai 26. maaliskuuta 2017

Taimien vesiviljelyä


Ikea on tuonut markkinoille Växer-tuoteperheen, jossa vesiviljellään taimet siemenestä jopa lautaselle saakka. Alkuun pääsee ostamalla kannellisen idätyslaatikon ja paketillisen kivivillakuutioita. Idätyslaatikon alaosaan lisätään vettä max-merkintään asti ja laitetaan kivivillakuutiot muutamaksi minuutiksi turpoamaan. Tämän jälkeen kivivillakuutiot nostellaan kukin omaan koloonsa niin, että yläosassa kuutiota on siemenelle kolo. Siemenet kuutioihin, levyt veteen, kansi päälle ja koko laatikko kasvivalon alle odottamaan kasvun ihmettä. Omassa idätyslaatikossani ei ole tapahtunut vielä yhtään mitään, mutta ensi viikolla pitäisi siemenien alkaa itää. Jännittävää!

Kun siemenet ovat itäneet, voi ostaa Ikeasta erilaisia viljelylaatikkosettejä, joissa vesiviljelyä voi jatkaa. Ikea on tuotteistanut vesiviljelyn todella hyvin. On yhden, kahden ja kolmen kerroksen viljelykeskuksia ja näihin on saatavilla niin kasvilamppua, kuin lannoitteita ja valmista kasvualustaakin.

Itsellä on vielä vähän vaiheessa miettiminen, mihin laitan taimet, kun ne tuosta itävät. Tekisi mieli kokeilla Ikean viljelylaatikkoa ja vesiviljelyä niissä taimiksi asti. Mutta jos lähtee ostamaan systeemit tälle taimimäärälle, niin kalliiksi tulee. Toisaalta Ikean ohjeissa lukee, että kivivillatuppoja voi yhdistää multaan ja näin parantaa ruukkukasvien salaojitusta. Luulenpa siis, että siirrän taimet ihan normaaliin multaan ja katson mitä tapahtuu. Tällä idätystavalla saan kuitenkin yhden mullan kanssa vekslaamisen vähemmäksi ja idätys itsessään vie paljon vähemmän tilaa, kuin maitopurkeissa idätys.

Onko sinulla kokemusta vesiviljelystä?
5 kommenttia:

 1. Vau,no eipä ole kyllä ennen vastaan tullut tämmöisiä vesiviljely"laitoksia".Täytyykin tutustua tarkemmin-kiitos vinkistä:)!!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Oleppa hyvä! Tätä on hauska seurata, ensimmäiset siemenet ovat itäneet!

   Poista
 2. Itsekin katselin noita Ikeassa, mutta en tullut ostaneeksi. Olisi kiva kuulla kokemuksiasi, miten toimivat. Hauskaa alkavaa viikkoa!

  VastaaPoista
 3. Moikka!

  Näistä olisi kiva saada päivitystä - miten on mahtanut mennä? Olen tänä keväänä kokeillut (puoli)hydroa ja kesää silmällä pitäen olisi kiva kuulla, missä viljelysi menee tällä hetkellä.

  Sini K.
  kasvihormoni.fi

  VastaaPoista