lauantai 15. huhtikuuta 2017

Vesikylvettyjen taimien kuulumisia

Krasseja

Kolmisen viikkoa sitten kylvin Ikean Växer-idätyslaatikon kivivillakuutioihin siemeniä. Koska tomaatit ja kurkut olin kylvänyt perinteisesti jo aikaisemmin, lähdin testaamaan ajatuksella "mitä siemeniä nyt kaapista sattuu löytymään". Testiin pääsivät kukkakaalin, keräkaalin, lehtikaalin, parsakaalin, munakoison, pinaatin, vesimelonin ja krassin siemenet. 

Kaalien ja krassien itävyys on ollut hyvä. Kaaleista jokainen siemen iti. Krassit näyttävät olevan ylipäänsä aika hitaita itämään, mutta kun lopulta itävät, niin kasvu on todella nopeaa. Krasseissa erikoinen piirre on ollut, että siemenet näyttävät ensin siltä kuin homehtuisivat. Yhtäkkiä homehtuneen siemenen keskeltä alkaa kasvaa nopealla tahdilla taimi.

Siirsin viikko sitten sekä itäneet krassit että kaalit kivivillakuutioiden kanssa mullalla täytettyihin maitopurkkeihin. Krassit ovat ottaneet oikein kunnon kasvuspurtit ja kaalitkin näyttävät kahta siirrosta kärsinyttä yksilöä lukuun ottamatta voivan hyvin ja kasvavan.

Lehtikaali

Pinaateista yksikään siemen ei itänyt idätyslaatikossa. Olin tästä vähän hämmästynyt. No pinaatti kasvoi viime vuonna altakasteluruukussa terassilla ja kylvän uudet siemenet suoraan sinne, kunhan ilma lämpenee. 

Vesimelonin viidestä siemenestä kaksi iti ja toinen kuoli samantien. Elossa olevaa en ajatellut siirrellä, ennen kuin näen pysyykö se hengissä ja voimistuuko ensin. Minulla ei ole suuren suuret odotukset ylipäätään vesimelonin suhteen. Olen kahtena kesänä yrittänyt kasvattaa sitä useammalla taimella ja kumpanakin vuonna onnistunut tappamaan kaikki taimet. En tiedä missä vika lienee. 


Neljästä munakoison siemenestä iti yksi. Itäminen oli hidasta, sillä tämä ainokainen iti vasta tällä viikolla, 2,5vk kylvön jälkeen. Minulla ei ole aikaisempaa kokemusta munakoison kasvatuksesta, joten jännittää, miten tämän yksilön kanssa käy.

Aion ehdottomasti jatkaa vesi-idätyksen harrastamista. Sanoinkin tänään miehelle, että pitäisi ostaa ensi kevääksi toinen boxi, niin voisi laittaa sinne tomaatit ja kurkutkin itämään. On käteväää, kun ei tarvitse huolehtia mullan kosteudesta ja idätettävät siemenet menevät pieneen tilaan.

Parhaillaan mietin, kokeilisinko ruusupavun itämistä idätyslaatikossa vai laittaisinko ne suoraan multaan. Ehkäpä testaan idätyslaatikkoa, mutta varalta pistän taimet myös multaan. Elättelen toivetta, että ilma lämpenee ja kohta pääsee istuttamaan ruusupavut pergolan suojaksi. Sääennustus vaan meinaa olla toista mieltä.

4 kommenttia:

  1. Todella mielenkiintoinen kokeilu ja oikein toimivalta ja näppärältähän tuo kuulostaa. Terhakoita taimia! Mukavaa pääsiäistä! P.s. blogissani on puutarhakirja-arvonta:)

    VastaaPoista
  2. Jännä kokeilu.. Enpä ole itse tuota kokeillut. Mulla on osa siemenistä ja sipuleista jo kasvimaalla ja taimia tajuttomat määrät sisätiloissa. Huoks. Jos siemeniä kaipailet lisää kasvatukseen, mulla on siemenarvonta meneillään Kukkaiselämää-blogissa. Tervetuloa!

    VastaaPoista