tiistai 16. toukokuuta 2017

Euroopansorvarinpensas -pinkki kaunotar puutarhaan


Keväisin, kun ihmiset alkavat myllertämään pihoillaan, kannattaa seurata facebookin paikallisryhmiä. Olen sitä kautta kierrättänyt kotiini muun muassa angervoja ja perennoja. Yhtenä keväänä hain useamman peräkärryllisen kuorikatetta, 

Kaverini soitti ja kysyi, olinko huomannut, että hän tägäsi minut facebookissa postaukseen, "jossa joku jakoi jotain pensasta" ja kysyi, että tarvisinkohan sellaista. Menin katsomaan postauksen ja sen jälkeen googlasin millainen on euroopansorvarinpensas. Laitoin pensaanjakajalle (mikä termi :D) viestiä ja hän lähetti minulle yllä olevan kuvan. En päässyt vielä kuvasta oikein perille, minkä tyyppinen pensas on. Väri kuitenkin näytti niin huikealle, että halusin ehdottomasti pensaan puutarhaani.

Euroopansorvarinpensaasta ilmoitti paikallisryhmässä herttainen harmaapäinen mummo. Hänellä oli 70-luvun paritalossaan suuri, kaunis ja hyvin hoidettu puutarha. Euroopansorvarinpensaan hän oli tuonut itselleen vuosia sitten Liettuasta. Ja kuten aina, kun kaksi puutarhaihmistä tapaa toisensa puutarhassa, puutarha kierrettiin läpi, tutkittiin kasvit ja jaettiin kokemuksia. Kun oma puutarha on vasta muutaman vuoden vanha, on ihana nähdä iäkäs puutarha, jossa on samoja kasveja kuin itselläni, 

Pensas on oikeastaan väärä nimitys euroopansorvarinpensaalle. Kyseessä on ennemminkin pieni puu, joka kasvaa 2-3 metriä korkeaksi. Pensas kukkii hyvin vaatimattomasti, mutta pinkkinä hohtavat siemenkodat vangitsevat katseen syksyisin. Siemenkodat ovat myrkyllisiä, mutta pienen määrän syömisen ei pitäisi aiheuttaa oireita. Koska meillä ei ole enää pieniä lapsia eikä koirakaan syö mitä sattuu (kopkop), en nähnyt myrkyllisyyttä esteeksi pensaan istuttamiselle puutarhaamme. Mikäli pensas säästyy rankkasateilta, siemenkotien värihehku säilyy ensimmäisiin pakkasiin asti. 

Värihehku mielessäni sijoitin oman euroopansorvarinpensaani terassin päätyyn. Sieltä pensaan kauneus tulee näkymään suoraan olohuoneen ja keittiön ikkunoista sisään!

6 kommenttia:

 1. Kaunis kuva! Meillä on kirsikkasorvarinpensas. Se taitaa selvitä vähän paremmin täällä pohjoisempana kuin euroopansorvarinpensas, ja joku sorvarinpensas oli pakko saada. :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Onko tässä samantyyppinen syysväritys siemenkodissa?

   Poista
 2. Vastaukset
  1. Niinpä, toivottavasti loistaa jo tänä syksynä pinkkinä omassa pihassa!

   Poista
 3. On kyllä erittäin kauniin värinen! ❤

  VastaaPoista