maanantai 3. heinäkuuta 2017

Piipahdus avoimissa puutarhoissa

Sääangstissani melkein unohdin koko avoimet puutarhat-teemapäivän. Onneksi kaveri muistutti teemapäivästä alkuviikosta. Mieheni lupautui lähtemään kanssani vierailulle molempiin Nurmijärvellä avoinna oleviin puutarhoihin ja lähtiessä kuopuskin vielä innostui lähtemään mukaan.

Nummelan puutarhan kauneutta.

Ensimmäisenä vierailimme Nummelan tilan puutarhassa. Nummela on sata vuotta vanha tila peltojen keskellä Nukarilla. Rehevässä puutarhassa oli vanhoja suuria puita, isoja perennapenkkejä, kasvihuone, hyötytarha ja navettaan rakennettu kahvila.

Kasvihuoneesta löytyi muun muassa tomaatteja ja viiniköynnös.


Villiviini kiersi kauttaaltaan vanhaa navettaa.

Perennapenkin kauneutta.

Meidän mielestämme puutarhan helmi oli ehdottomasti kierrätysmateriaaleista taitavasti rakennettu kesäkeittiö.


Sanat ei riitä kuvailemaan tätä upeutta!

Kärhön alku kesäkeittiön takana.

Kesäkeittiön tunnelmallinen oleskelutila.

Toinen vierailukohteemme oli Onnelanniemi Lepsämässä. Onnelanniemi on viitisentoista vuotta vanha suurehko metsään rajoittuva puutarha. Puutarhassa oli suuria kauniita istutusalueita, paljon erilaisia perennoja ja luonnonkiviä oli hyödynnetty rakennelmissa.

Metsäisen puutarhatontin kauneutta.

Luonnonkiviä oli hyödynnetty kauttaaltaan puutarharakennelmissa.

Suuria istutusalueita.

Meidän mielestämme puutarhan helmi oli valtavan kaunis liuskekivistä ja luonnonkivistä rakennettu polku ympäristöineen.

Ihanan tunnelmallinen liuskekivipolku.

Päivän paras anti oli se, että kaiken turhautumisen takana kateissa ollut puutarhainnostus iski täydellä ryminällä päin näköä. Sekä itselle että miehelle :D Mies tutkaili Onnelanniemessä terassin kennolevykattoa, jollaista olemme suunnitelleet omaan pergolaamme.

Villiviiniseinämä terassin suojana.

Kotiin päästyämme mies lähti saman tien rautakauppaan hakemaan kiinnikkeitä ja teimme pikapikaa pystypergolan valmiiksi (siitä juttua myöhemmin). Minä sain virtapiikissäni kitkettyä joka ikisen kukkapenkin ja kivimuurien reunukset. Suunnittelimme talon taakse juoksupergolaa (!) ja lisää pensasistutuksia. Toisten puutarhoissa vieraillessa on hauska huomata, miten eri tavalla omassa puutarhassani olevia perennoja ja pensaita on käytetty muiden istutuksissa.

Illalla vielä juttelin eläkkeellä olevan naapurin miehen kanssa, joka oli vaimonsa kanssa vieraillut samoissa puutarhoissa, ja totesimme, että ihanaa saada uusia ideoita :) Kesän paras päivä, ehdottomasti!

2 kommenttia:

  1. Tuttua! Kiertäminen toisten puutarhoissa saa pääkopan kihisemään uusia ideoita ja toisaalta myös oma puutarha saattaa näyttää ihan kivalta riippuen, millaisissa kohteissa on vieraillut. Harmikseni en tänä vuonna päässyt kiertämään muiden puutarhoja, mutta ensi vuonna sitten. Ehkä pitää suunnata tuonne Nurmijärvelle, kun se on suhteellisen helpon ajomatkan päässä. Kiitos siis vinkeistä.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Oleppas hyvä :) Mä ajattelin että ensi vuonna voisin suunnata Porvoon suuntaan

      Poista