maanantai 7. elokuuta 2017

P*skin satokausi ikinä

Kasvihuonehistoriani (tämä on...ööö... neljäs kun otetaan vihervitriini mukaan) p*skin satokausi. 

Ensimmäiset tomaatit ovat vasta raakileita. Kukkia tomaateissa on kyllä hirveästi (vasta nyt!), mutta ihmettelen, jos ehtivät satoon asti. Kurkkuja on kasvanut peräti kaksi. Siis kaksi! Ja molemmat eri kasvista. Viime vuonna tähän aikaan kiikutin kassillisen kurkkuja koriskavereille harkkoihin, kun millään ei ehditty omalla perheellä syödä koko satoa. Chilistä on tulossa kohtuullisesti satoa, mikäli vain ehtivät  kypsyä.

Kolmisen viikkoa sitten kasvihuoneeseen iskivät kirvat. Ensin niitä oli yhdessä tomaatissa. Ostin rautakaupasta tuholaisainetta, suihkuttelin useana päivänä ja kuvittelin päässeeni eroon mokomista niljakkeista. Turha luulo. Kun olimme pari päivää reissussa, kirvoja oli lähes jokaisessa tomaatissa. Tämän jälkeen siirryin operaatio mäntysuopaan. Olen suihkuttanut kasvit aamuin illoin veteen lantratulla mäntysuovalla ja kirvat ovat vähentyneet selvästi. Sen huomaa muun muassa siitä, että kasvihuoneen tasot ja seinät ovat täynnä kuolleita kirvoja, ihanaa. Eilen katkoin tomaateista kaikki ylimääräiset oksat kompostiin. Ajattelin, että se on pienempi paha kasville, kuin kirvat. Saa nähdä onko näin, vain hermostuuko kasvit tästä pilkkomisesta kokonaan. Tajusin kyllä, kun kannoin oksat kompostiin, että seuraavaksi kirvat todennäköisesti iskevät viereisessä kompostissa kasvavaan kesäkurpitsaan (joka tottakai on vasta pienen pieni alku), mutta en keksinyt mitä muutakaan niille olisin tehnyt.

Ensi vuonna, sikäli mikäli laitan yhtään ainutta kasvia kasvamaan kasvihuoneeseen (no varmasti laitan, nyt vaan ärsyttää), laitan vain amppelitomaatteja ja matalia pensastomaatteja, jotta mahdollisten ensimmäisten kirvojen ilmestyessä voin kantaa kyseisen kirvapesän ulos pois saastuttamasta muita.

Kirvaongelma on siis juuri nyt melkeison hyvin hallinnassa. Lähden kuitenkin pariksi päiväksi reissuun ja olen pessimistisen varma siitä, että kasvihuone on täynnä kirvoja takaisin palatessa.

Syksyllä (joka ei ole vielä lähelläkään) pesen kasvihuoneen kyllä niin maanperusteellisesti lattiasta kattoon, että yksikään nykyinen kirva ei sinne jää muhimaan.

Tomaatin raakileet ja lehdellä taitaa kurkistaa kirva.

Kauheasti kukkia, jotka eivät taida ehtiä tomaatiksi asti :(

Chili ehtii tuottaa satoa, elleivät kirvat runtele.

Kokonaista kaksi kurkkua, joista niistäkin toisessa on reunassa pieni vika (vaalea kohta).

P*skimmasta satokaudesta huolimatta lomaa on vielä viikko jäljellä. Nautitaan siitä!

8 kommenttia:

 1. Mä NIIN jaan sun tunteet!!!! Toivotaan, että elokuun loppu toisi vähän enemmän onnistumisen iloa. Tosin, mä olen saanut chilista hyvin satoa, jotain ilon aihetta:)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiva, että jostakin on satoa :) Mä toivon kans varovasti, että elokuu tuottaa satoa.

   Poista
 2. Piti vielä tulla sanomaan, että mulla Plastex arvonta blogissa:)

  VastaaPoista
 3. Voi ei! Toivottavasti pääsit kirvoista eroon ja elokuu olisi suotuisampi! Mukavia lomapäiviä!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Eilen näytti siltä, että olen kirvasodass voitolla :) Kiitos!

   Poista
 4. Meilläkin oli kirjova paprikassa ja chilissä, jotka kuulemma ovatkin jonkinlaisia kirvamagneetteja. Suihkutin ensin vesisuihkulla, ei juuri vaikutusta. Sitten järkyttävänhajuisella nokkoskäyteellä, joka auttoi. Kuolivat varmaan jo siihen kauheaan lemuun:)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Joo se lemu on järkyttävä! Koitin viime kesänä tehdä siitä lannoitetta mut oli pakko kaataa menemään. Hyvä kun sait kirvat häviämään!

   Poista