perjantai 13. maaliskuuta 2015

Kasvihuoneeseen esikasvatettavia

Aurinko lämmittää ja päivällä lämpö nousee jo helposti lähemmäs kymmentä. Enää ei mene kauaa siihen, että ensimmäiset kasvit saa siirtää kasvihuoneeseen. Kuukausi ehkä ellei takatalvi yllätä. Mahtavaa!


Olen kylvänyt seuraavia lajikkeita esikasvatukseen sisälle:

TOMAATIT
-kirsikkatomaatti Red Cherry
Kylvetään maaliskuussa sisälle, esikasvatusaika n.60vrk. Istutetaan ulos lämpimälle paikalle, kun ensimmäiset kukat aukeavat tertussa. Satoa saadaan suotuisissa olosuhteissa heinäkuun lopusta alkaen. Taimiväli 40x50cm.

-Tigerella
Aikainen ja satoisa lajike. Sopii kasvatettavaksi kasvihuoneessa tai ulkona suojaisessa paikassa. Keskisuuret, erittäin makeat tomaatit ovat punaisia ja niissä on kullankeltaisia raitoja. Tomaatti pitää tukea. Kylvö helmi-huhtikuussa ruukkuihin, koulitaan. Istutus kasvihuoneeseen toukokuussa tai avomaalle kesäkuussa hallojen mentyä. Taimiväli 40-50 cm. Korkeus 150-200 cm.

-Maja
Pienikokoinen, tukeva tomaatti, voidaan kasvattaa ruukussa parvekkeella tai lämpimällä seinustalla. Siemenet kylvetään sisälle rukkuun maalis-huhtikuussa. Taimet istutetaan ulos touko-kesäkuun vaihteessa. Ulos siirretyt taimet on hyvä peittää harsolla viikon ajaksi, jotta taimet tottuvat ulkoilmaan. Korkeus 50-80 cm.

-Tiny Tim
Helppohoitoinen, satoisa lajike ruukkukasvatukseen ikkunalaudalla, kasvihuoneessa tai ulkona suojaisessa paikassa. Tomaatit pienikokoisia ja makeita. Viihtyy ravinteikkaassa ja läpäisevässä maassa. Kastele säännöllisesti. Lehtihankoihin kasvavia versoja, ”varkaita” ei poisteta. Ravistele kukkaterttuja kevyesti, saat runsaamman sadon. Esikasvatus: 8-10 vkoa ennen ulosistutusta kun yölämpötila yli +8°C. Käytä kylvömultaa. Pidä kosteana. Peitä kevyesti mullalla ja muovilla. Sijoita itämään 18-21°C. Taimettumisen jälkeen valoisaan ja viileämpään. Aikainen kylvö vaatii lisävaloa. Kouli pikkutaimet 1/ruukku lannoitettuun multaan. Taimiväli: 50. Riviväli: 50. Korkeus: 60-90.

-Kirsikkatomaatti Red Profusion
Amppelitomaatti. Koko kasviin tulee valtavasti makeita, punaisia tomaatteja, jotka ovat halkaisijaltaan 2–3 cm. Erittäin aikainen, hyvin haarova ja säänkestävä. Koristeelliset taimet ja leveä kasvutapa. Voidaan kasvattaa amppelissa, isossa ruukussa tai kasvusäkissä. Korkeus: 20cm.


PAPRIKAT
-Californian Wonder
Tunnettu ja maukas paprikalajike. Tuottaa ihastuttavia punaisia hedelmiä. Voidaan kasvattaa kasvihuoneessa tai ulkona lämpimässä ja suojaisessa paikassa. Vihreä hedelmäsato on runsaampi, mutta punaiset ovat makeampia. Viihtyy runsasravinteisessa ja kuohkeassa maassa, kastele säännöllisesti. Poista ensimmäinen hedelmäaihe, sadosta tulee runsaampi. Torju hyönteiset suihkuttamalla taimet vedellä.
Esikasvatus: Kylvä kosteaan kylvömultaan. Pidä kosteana. Peitä muovilla. Sijoita 20°C. Taimettumisen jälkeen, kouli 1/ruukku lannoitettuun multaan. Sijoita ruukut valoisaan ja viileään. Käytä lisävalaistusta. Taimiväli: 40. Riviväli: 40. Korkeus: 60-90cm.

-F1 Mohawk
Valtavasti hedelmiä, jotka muuttuvat kypsyessään vihreistä oransseiksi. Mureat, miedot, hyvänmakuiset hedelmät syötäväksi tuoreena tai lämpimien ruokien ainesosana. Riippuva kasvutapa. Sopii ruukkuun ja amppeliin. Korkeus: 30cm. Kylvöaika: maalis-huhtikuu. Korjuuaika: heinä-lokakuu.


CHILIT
kolmea eri lajiketta, lajikkeiden nimistä ei hajuakaan, sain siemenet työkaverilta


MELONIT
Meloneiden suhteen taidan olla liian aikaisin liikenteessä. Laitan toisen kierroksen siemeniä myöhemmin.

-Hunajameloni F1  Honey Dew
Kauniin keltaiset, pyöreät tai soikeat hedelmät ovat halkaisijaltaan n. 10–15 cm. Makea, mehukas, oranssi malto. Paino n. 1 kg. Kylvöaika helmi-huhtikuu. Korjuuaika: elokuu-syyskuu.

-Vesimeloni Sugar Baby
Pyöreät, tumman sinivihreät hedelmät painavat 2–4 kg. Mehukas, punainen malto. Pienet hedelmät: halkaisija n. 25 cm. Aikainen ja viljelyvarma lajike – sopii Pohjolan ilmastoon. Lämmin kasvupaikka kasvihuoneessa, kasvulavassa tai suojaisalla paikalla avomaalla. Kylvöaika: helmi-huhtikuu.


PELARGONIAT
-F1 Divas Raspberry Ripple
Nk. munankuoripelargoni. Isot, vaihtelevan roosat kukat, joissa on tumman kirsikanpunaisia pilkkuja, läiskiä ja raitoja. Erittäin vaikuttava kasvi kukkaruukkuun, -laatikkoon tai -penkkiin. Korkeus 30cm.


KUUKAUSIMANSIKKA
Tämä tuskin menee kasvihuoneeseen, mutta on kuitenkin esikasvatettava.

-Kuukausimansikka Rugen
Lajike tuottaa runsaan sadon suuria, punaisia ahomansikoita koko kesän ajan. Ei tee rönsyjä, helppohoitoinen ja kiitollinen kasvatettava. Siemenet ovat erittäin pienet ja itävät hitaasti, joten esikasvatusta suositellaan. Viihtyy parhaiten kuohkeassa maassa. Käytä ahomansikkaa kukkapenkin reunakasvina. Kaunis, helppohoitoinen ja hyvänmakuinen!
Suorakylvö: Kastele vako ennen kylvöä. Pidä kylvös kosteana kunnes siemenet ovat itäneet.
Esikasvatus: Kylvä kosteaan kylvömultaan. Sijoita itämään pimeään. Peitä muovilla ja pidä kosteana. Taimettumisen jälkeen kasvata valoisassa ja viileässä. Kun taimet ovat hieman kasvaneet, kouli 1 taimi/ruukku. Monivuotinen.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti