torstai 31. joulukuuta 2015

Ensimmäinen kasvihuone- ja kasvulavavuoteni

Istuimme jouluaattona vilvoittelemassa pihasaunan terassilla ja sanoin miehelleni, että koska mulla jäi pihahommat syksyllä vaiheeseen ja tää syksy vaan jatkuu ja jatkuu, taidan ensi viikolla siistiä kukkapenkit ja haravoida. No kuinka kävikään, talvi yllätti puutarhurin. Siistimiset ja haravoimiset saa jäädä kevääseen. Vuosi 2015 lähenee loppuaan, samoin ensimmäinen kasvihuonevuoteni. Ja kasvulavavuoteni. Vuosi oli oikein opettavainen ja tulevana vuonna aion ottaa ensikokeiluista opikseni, ellei touhu lähde taas lapasesta. 


Alkuvuodesta esikasvatin sisällä kovasti erilaisia taimia. Tomaatin, paprikan ja chilin taimet kasvoivat hyvin ja sain ne myöhemmin keväällä siirrettyä onnistuneesti kasvihuoneeseen. No kesä oli mitä oli. Suurimmasta osasta pensastomaatteja en saanut satoa ollenkaan, yhdestä  muutaman tomaatin. En tiedä mikä meni pieleen. Kirsikkatomaatit sen sijaan tuottivat aivan mahtavan sadon, kun alkuun pääsivät. Viimeisimmät kirsikkatomaatin taimet jatkoivat sadon tuottamista sisällä kasvivalon alla ja viimeiset itsekasvatetut tomaatit syötiin marraskuun lopussa. Yrteistä kasvatan ensi vuonnakin kasvihuoneessa tomaattien juurella basilikaa. Ne kasvoivat loistavasti keskenään.


Chilit  tuottivat myös kohtuudella satoa. Niitä kasvatin ihan turhan monta ja päätinkin ennen ensi vuonna laita kasvihuoneeseen kuin korkeintaan kaksi taimea. Paprikat eivät ehtineet kunnolla kypsiksi ja lopulta sekä niihin että chileihin tuli kirvoja, joten kasvatuksen jatkaminen sisällä ei onnistunut. Ensi vuonna en edes yritä normaalia paprikaa (ainakaan itse esikasvattaen). Tarkistin juuri, että minulla on pari ruukkupaprikan (F1 Mohawk) siementä vielä, ne laitan ehkä jo ensi viikolla kasvamaan ja koitan saada tuottamaan myös satoa.

Sekä hunaja- että vesimelonia kylvin kahteen eri otteeseen, mutten saanut kasvatusta onnistumaan. Uskon että tässä on avainasemassa riittävä ja tasainen vedensaanti. Aioinkin keväällä istuttaa nämä suoraan altakasteluastioihin. Kuukausimansikkaa en saanut kasvamaan enkä aio yrittää uudestaan.

Keväällä sain työkaverilta viiniköynnöksen pistokkaita ja koitin saada juurrutetut pistokkaat istutettua kasvihuoneeseen. Alku näyttikin tosi hyvälle, mutta yhtenä iltana unohdin laittaa harson taimen päälle ja se oli sitten siinä. Syksyllä tein uuden yrityksen, kun sain taimen alun lapseni entiseltä hoitajalta. Odotan jännityksellä kevättä, selviääkö taimi peiteltynä talven yli kasvihuoneessa. 


Kasvihuoneen kurkkusato oli valtava. Kasvatin amppelikurkkua, kasvihuonekurkkua ja parvekekurkkua -ja kaikkia tietysti ihan liikaa. Ensi vuonna muistan, että 3 taimea kasvihuonekurkusta riittää ja lisäksi pari amppelikurkkua. Ei yhtään enempää. Lisäksi muistan istuttaa alkukesästä uudet taimet, niin kurkkuja riittää kasvukauden loppuun asti! Ensi vuonnakin istutan kurkkujen juurelle samettiruusuja.


Kasvulavoihin kasvihuoneen eteen istutin perunaa, porkkanaa, hernettä, lanttua, naurista, punajuurta, salaatteja, tilliä ja pinaattia. Kasvulavoissa oli ongelmia etanoiden kanssa. Etanat olivat uusi vitsaus tänä kesänä, ja tulivat ilmeisesti joidenkin kasvien mukana. Koska en havahtunut niihin heti, meni osa pinaatti- ja salaattia satoa pilalle. Ensi vuonna aion istuttaa entistä enemmän perunaa kasvilavoihin. Lantut ja nauriit jätän istuttamatta, punajuurta ja porkkanaa mietin vielä. Salaatit ja pinaatit taidan siirtää kasvihuoneeseen. Etanoiden systemaattinen torjunta pitää joka tapauksessa aloittaa heti keväällä. Niin ja perunan istutin aivan liian tiheään. Tämä virhe ei tule toistumaan :D


Ostin keväällä puutarhamessuilta automaattiavaajat kasvihuoneeseen ja ne ovat olleet jokaisen euron arvoiset. Kasvatin kaikki kasvihuonekasvit altakasteluruukuissa ja niitä aioin käyttää jatkossakin. Jos aloittasin alusta nyt, rakentaisin todennäisesti kasvihuoneen pohjaan kastelurännin, jota pitkin kastelu hoituisi alakautta laastipaljuissa kasvaville kasveille. En tajunnut tätä ennen kuin hankin isot määrät altakasteluruukkuja, joten näillä mennään.


Näillä muisteluilla ja kokemuksilla kohti kasvukautta 2016! Onnellista tulevaa vuotta kaikille lukijoille!

1 kommentti:

  1. Mahtava vuoden summaus! Oikein hyvää ja multaisaa vuotta 2016!

    Sini K.
    Kasvihormoni-blogista

    VastaaPoista