perjantai 25. maaliskuuta 2016

Lamoherukkaa pistokkaasta?


Meillä on ohimenevän tien ja tontin välissä täysin siivoton rikkaruohoalue. Sellainen, mikä kaipaisi niin pian kuin mahdollista pintaansa jotain kaunista. Jotain, joka leviää nopeasti eikä vaadi hoitoa ja pärjää rikkaruohoille. Eli selkeästi lamoherukkaa.

Äidilläni on talon kulmalla alue, jonne on istutettu kaksi lamoherukan alkua muutamia vuosia sitten. Lamoherukka on saanut levitä vapaasti ja hyvin se on itselleen tilaa ottanutkin. Maata pitkin leviäviä oksia on levittäytynyt usean metrin alueelle. Kesän lamoherukka on vihreänä ja syksyllä siinä on järjettömän kaunis punertava syysväri.

Otin viime kesänä muutaman oksan alun äidin lamoherukasta. Kiskoin alut maasta niin, että oksiin jäi juuria ja laitoin ne tuolle ongelma-alueelle kasvamaan. Lamoherukat eivät kuitenkaan innostuneet lähtemään kasvuun. Tai tunnustetaan... en muistanut kastella tien vierusta riittävän ahkerasti.
 
Pääsiäisen vietossa äidin luona huomasin, että lamoherukasssa on jo punertavat silmut. Päätin käydä napsaisemassa muutaman oksan mukaan ja yrittää juurrutusta uudemman kerran. Pidän pistokkaat kotona sisällä juurtumassa, kunnes ilma on riittävän lämmin ulos istutukseen. Sikäli mikäli ne alkavat tehdä juuria. Jos juurrutus ei tälläkään kertaa onnistu, luovutan ja haen puutarhaliikkeestä uudet alut.

Onko sinulla kokemusta lamoherukan lisäämisestä pistokkaasta?
  
Lamoherukka alkavassa syysvärissään. Kuva lainattu täältä.
6 kommenttia:

 1. Minulla on lamoherukkaa muurinkivialtaissa. Itse olen onnistunut parhaiten siten että taivuttaa oksan maahan /multaan ja esim kivi päälle. Ei mene aikaakaan kun tekee terhakkaat juuret ja kun juuret ovat riittävät, voi katkaista irti emokasvista. Tosin levitessään (1,5 m) alkaa tehdä välijuuria matkan varrella jopa murskekiven päälle. On kyllä sinnikäs kasvi, joten voinee onnistua hyvin pienemmilläkin juurilla, mutta vaatii ehdottomasti säännöllisen katselun siihen saakka, kunnes juurtunut kunnolla :). Toisaalta taimet ovat edulliset ja usein tällä konstilla saa tautivapaat kasvit.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tuollasista yritin viime vuonna, mutta kastelu jäi tosiaan huonoksi. Ehkä mä yritän vielä niistä uudelleen, jos oksat ei juurru. Tai sit annan periksi ja haen puutarhaliikkeestä :)

   Poista
 2. Taivutin viime vuonna hurjasti levinneistä lamoherukoista oksia Tarjan kertomalla tavalla. Katsotaan, millaisia alkuja tuolla lumen alla nyt odottelee... :D

  VastaaPoista
 3. Vastavierailulla blogissasi. Laitoin sinulle vastauksen kysymykseesi.

  VastaaPoista