sunnuntai 20. maaliskuuta 2016

Tomaatteja, tomaatteja, lisää tomaatteja...

Eilen katselin ensimmäisessä erässä kylvämiäni tomaatteja ja totesin, että on koulimisen  aika. Kylvin ensimmäiset tomaattilajikkeet 4.3. Noista kylvöistä itivät kaikki muut lajit (Tigerella, Red Cherry ja Tumbler) paitsi Red Profusion. Tumbler ja Red Profusion ovat hybridilajikkeita, joita tomaateista kerätyistä siemenistä kylväessä pitää varautua siihen, että ne eivät välttämättä idä.  Jos ne itävät, tomaatit eivät välttämättä ole samanlaisia ja saman makuisia millaisia ne alun perin olivat. Mielenkiintoista siis nähdä millaisia tomaatteja Tumbler tulee tuottamaan!

Taimikasvatuksessa, kuten muussakin elämässä, pyrin kierrättämään mahdollisimman paljon. Kaupat ovat pullollaan kaiken maailman kasvatuspellettejä, minikasvihuoneita, kasvatuskennoja ja lämpömattoja. Ilmankin pärjää.

Kylvöjä varten pesin tyhjät maitopurkit hyvin, leikkasin purkeista yhden sivun pois, teippasin päädyn, täytin mullalla, kastelin hyvin mullan ja kylvin siemenet. Kylvön jälkeen siirsin purkit pesuhuoneen lattialämmityksen päälle. Päälle laitoin tuorekelmun, johon tein reikiä. Kun siemenet olivat itäneet ja saavuttavat tuorekelmun, siirsin ne eteläikkunalle ja viritin kasvivalon toimimaan.

Alla olevat taimenrääpäleet ovat siis parisen viikkoa vanhoja olivat kasvattaneet jo sirkkalehdet.

Koulittavia taimia varten pesin taas eilan maitopurkkeja ja tässä vaiheessa leikkasin purkit toisin päin.

Purkkien pohjaan tein summittaisesti reikiä sukkapuikolla tökkien. Rei'istä liika vesi pääsee valumaan pois yläpuolelta kasteltaessa ja altakasteltaessa taas juuret imevät niiden kautta vettä.

Merkitsin lajikkeet puutikkuihin. Nämä ovat "kertakäyttökahvilusikoita", joita olen kerännyt.

Kippasin maitopurkin sisällön pöydälle (vähän turhan kuivana on multa ollut).

Valikoin taimet, jotka koulin purkkeihin.
 
 
Taimet istutin syvälle multaan. Rimpulavarsi saa mennä mutkalle mullan sisään ja mullan pinta saa ulottua lähes lehtiin asti. Tässä vaiheessa istutin taimia 2/purkki ja myöhemmin karsin vielä taimista heikommin kasvavan. Siellä ne nyt kasvivalon alla jatkavat kasvamistaan ja voimistumistaan!


Toisen erän tomaatteja kylvin 12.3. Tällöin kylvin seuraavat lajikkeet:
- Ildi, keltainen kirsikkatomaatti
- Andine Comue, "grillaustomaatti"

Nämä tomaatin taimet kasvavat myös kasvivalon alla, ja kasvattavat todennäköisesti pääsiäisen aikoihin ensimmäiset sirkkalehdet.

Eilen kylvin toistaiseksi viimeiset tomaattilajikkeet:
- Black Cherry, tummanpurppurainen kirsikkatomaatti
- Tumbling Tom Yellow, keltainen amppelitomaatti
- Brandywine, pihvitomaatti

Tajusin juuri, ettei minulla ole kasvamassa yhtään punaista amppelitomaattia, kun Tumblerista ei ole varmuutta, mitä siitä kasvaa... Kääk! Taitaa olla aivan pakko vielä tilata punaisen amppelitomaatin siemeniä...

 

2 kommenttia:

  1. Ompas ihastuttava tompskupostaus. Maitotölkit ovat superhyviä näihin taimihommiin =)

    VastaaPoista