torstai 16. kesäkuuta 2016

DIY köynnöstuki vaijerista

Rakensin terassin alle multalaarin, johon laitoin kasvamaan köynnökasveja. Köynnöskasvien on kasvaessaan tarkoitus rajata altaan ja oleskelutilan välistä aluetta sekä antaa näkösuojaa. Koska pergola sijaitsee keittiön ruokailutilan isojen ikkunoiden edessä, en halua että köynnösten tuet tai itse köynnökset ovet syksyllä ja talviaikaan näköesteenä katsottaessa sisältä ulos. Niinpä päädyin huomaamattomiin vaijeriköynnöstukiin ja yksivuotisiin köynnöskasveihin. Vaijeriköynnöstuki on helppo tehdä itse.Tarvikkeet:
- ruostumatonta teräsvaijeria (3mm*10m) Biltemasta
- ruostumattomia vaijerilukkoja Biltemasta
- koukkuruuveja (en löytänyt ruostumattomia koukkuruuveja, ostin sinkittyjä) Bauhausista 10kpl/pkt
- vaijerin katkaisin Beltemasta
- jakoavain vaijerilukkojen kiristykseen

1. Laske tarvittava vaijerimäärä siten, vaijerien välit aukossa ovat n. 15-20cm. Huomioi vaijerilukon kieppiin menevä pituus. Laske vaijerilukkojen määrä siten, että vaijerilukko tulee vaijerin alkuun ja loppuun. Jos vaijeria tehdään useasta osasta, kuten itse jouduin tekemään kun matkaa oli 4m, laske vaijerilukot jokaisen pätkän alkuun ja loppuun.

2, Mitoita koukkuruuvien paikat ja ruuvaa koukut paikalleen. Itse ruuvasin koukkuruuvit alaosasta terassilaudan sivuun ja asetin koukkuruuvit niin, että koukun avoin osa on maata kohden. Yläosassa taas ruuvasin koukkuruuvit yläpalkista suoraan alaspäin ja koukkuruuvien avoin osa osoittaa sivulle.

3. Tee vaijerin päähän lenkki ja pujota se vaijerilukon läpi. Kiristä jakoavoimella täysin kireäksi.

4. Pujottele vaijerin lenkki ensimmäiseen alakoukkuun, siitä yläkoukkuun, seuraavaan yläkoukkuun, alas jne, niin pitkälle kuin vaijeria riittää. Mitoita toinen pää taas koukkuruuviin sopivaksi siten, että pituus riittää lenkkiin vaijerilukon läpi. Katkaise vaijeri vaijerin katkaisimella

5. Tee vaijerin loppupäähän lenkki ja pujota se vaijerilukon läpi. Kiristä jakoavoimella täysin kireäksi.

6. Ja seuraavan vaijerin kimppuun. Toista kohtia 3-5, kunnes vaijerituki on valmis.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti