sunnuntai 7. elokuuta 2016

Vierailulla Villa Auroran puutarhassa

Viime vuonna Suomen kaunein piha-ohjelmassa oli puutarha, joka teki minuun lähtemättömän vaikutuksen. Harmitti suunnattomasti, ettei piha päässyt kilpailussa jatkoon. Googlasin ohjelman jälkeen pihasta lisätietoja ja huomasin, että omistajat osallistuvat Avoin Puutarha-tapahtumaan. Viime vuonna en päässyt tutustumaan puutarhaan, mutta tänä vuonna merkitsin tapahtuman hyvissä ajoin kalenteriin. Sain houkuteltua kuopuksen kaverikseni ja jännityksellä ajoimme  reilun 50km kohti Lohjaa.

Puutarhaan noustiin hiekkatietä ylös mäkeen harjun päälle. Puutarhan alareunassa naapuritonttia rajaamassa oli juoksupergola. Pergolaa pitkin kiemurtelevat villiviinit ja voin vain kuvitella, kuinka upealta se näyttää syksyllä ruska-aikaan! Pergolan pystypuihin oli asennettu valaisimet, jotka syysiltoina valaisevat sekä ylös että alaspäin luoden varmasti uskomattoman kauniin tunnelman.


Juoksupergolan reunalle oli istutettu kaksi päärynäpuuta. Niiden oli annettu kasvaa juoksupergolan yläosaan saakka, jonka jälkeen latva oli katkaistu ja päärynäpuita ohjattiin kasvamaan oksistaan pergolan tukemana. Päärynäpuut näkyvät vähän huonosti oikeassa reunassa. Tämä oli ensimmäinen idea, minkä sain tällä vierailulla omaan pihaani. Tosiaan, voin hillitä päärynäpuun kasvua eli voin aivan hyvin istuttaa sellaisen oman terassini kupeeseen!

Hyötypuutarha oli sijoitettu laatikoihin lasten leikkipaikan lähelle. Kuopus sanoi maahan upotetun trampoliinin nähdessään: "Olen minä nähnyt tuollaisen ennenkin, siinä yhdessä ohjelmassa". Totesin, että olemme juuri siinä samassa puutarhassa, joka oli siinä ohjelmassa. Kuopus totesi:"Mitä ihmettä" ja hetken päästä jatkoi, että hän ihmettelikin miksi tuo pergola näytti myös niin tutulle :) Kuopus katseli viime vuonna muutaman jakson pihaohjelmaa kanssani.

Puutarhassa oli siroteltu muutamia veistoksia, tässä japaninvaahteran alla.

Puutarhassa oli paljon mäntyjä. Muutamien mäntyjen juurelle oli istutettu köynnöshortensioita, jotka kiersivät runkoa pitkin kohti latvaa. Aivan mielettömän kauniin näköisiä näin vihreänäkin ja varmaan kukkiessaan todella kauniita! Tämä oli toinen idea, jonka vien omaan puutarhaani. Omistaja ohjeisti minua istuttamaan köynnöshortensian pohjoiden puolelle vähän kenolleen runkoa vasten. Kuulemma pari kolme vuotta köynöshortensialla menee ihmetellessä, jonka jälkeen kasvu toden teolla alkaa.

Tässä kuvassa köynnöshortensia männyn ympärillä toisesta suunnasta kuvattuna. Niin vihreää ja niin kaunista!

Takapihalla sijaisti puutarhan uusin rakennus, kesähuone. Kesähuone oli rakennettu mäntyjen ehdoilla ja yksi männyistä kasvoikin hauskasti katon välistä. Ja köynnöshortensia kiersi taas runkoa. Tässä kohtaa puutarhaa sain kolmannen idean omaan puutarhaan. Omistaja näytti minulle yhtä köynnöshortesiaa, joka kasvoi maassa ja kertoi Espoossa olevasta paikasta, jossa isojen kivien ja vuorimäntyjen välissä kiemurtelee köynnöshortensioita. Sellainen voisi sopia meillekin kasvihuoneen takana olevan kivimuurin kupeeseen!


Talon iltaterassilla kasvoi laikkuköynnös. Omistaja kertoi, että tämä oli ainut köynnös, jonka he ovat istuttaneet taloon kiinni. Tämän köynnöksen sen vuoksi, ettei se tartu rakenteisiin kiinni. Joko arvaat? Tämä oli neljäs idea omaan puutarhaan :) Etuterassille!

Lopuksi vielä kuva kasvihuoneesta, jossa kasvoi kurkkujen lisäksi mandariini, oliivi ja sitruuna.

Sekä pergolasta, jonka ympärillä kiemurtelivat köynnökset.

Tämä puutarha oli ehdottomasti tutustumisen arvoinen. Niin kaunis. Runsas, muttei liian runsas. Ihania oivalluksia täynnä, rakkaudella hoidettu. Onneksi lähdin käymään.

Uusia ideoita pursuten uuteen viikkoon!

4 kommenttia:

  1. Mahtava piha (puutarha)! Voin vaan kuvitella, kuinka hyvin nuo nappaamasi ideat sopii teille! Köynnöshortwnsian kasvuunlähtöön saattaa muuten mennä enemmänkin kuin vain "muutama vuosi" mutta kun hitaus on tiedossa, ei se ainakaan minua haittaa. Onpahan, mitä odottaa! Alussa kannattaa muistaa kastelu, mikäli hortensia kasvaa männyn juurella tai muutoin katveessa.

    VastaaPoista
  2. Tuo piha oli ihan uskomottaman kaunis ja kekseliäs. Siellä oli paljon juttuja joita harvoin Suomessa näkee, mutta jotka kuitenkin sopivat poikkeuksellisen hyvin suomalaiseen maisemaan. Se juoksupergola oli jotain ihan mieletöntä!

    VastaaPoista