tiistai 24. tammikuuta 2017

Entäs terassin reunakaide?


Viime kesänä saimme suuren terassiurakkamme viimeistelyjä vaille valmiiksi. (Suunnittelusta, rakentamisesta ja lopputuloksesta voi lukea näistä linkeistä.) Tänä kesänä on tarkoitus tehdä viimeistelyt eli reunat ja portaat valmiiksi. Ja siinäpä se ongelma taas onkin... millainen reuna ja kaide terassin tien puoleiseen päätyyn olisi hyvä? Reunakaiteen tarkoitus olisi olla sen verran esteenä, ettei kukaan astu vahingossa terassilta alas ja toisaalta taas vähän näköesteenäkin ennen kuin tuijat kasvavat kunnolla näkösuojaksi. Tuija-aidan takana nimittäin kulkee tie.


Viime kesänä jo lähes päädyttiin siihen, että päätyyn tehdään rimoitus laudasta. Maalataan samalla tumman harmaalla, kuin pergola ja talon somisteet. Talvella alkoi kuitenkin epäilyttää, olisiko rimoitus ihan tylsä? Mitä muita vaihtoehtoja rimoitukselle olisi? Ainoa varmaksi päätetty asia on, että reunakaidetta pitkin laitan kasvamaan villiviiniä.

Olen pyöritellyt mielessäni seuraavia vaihtoehtoja:

A) Kivikorimuuri (kuva lainattu täältä)

Tieltä päin katsottuna tällainen kivikorimuurin pätkä tulisi sekä vasempaan että oikeaan reunaan terassia. Keskelle terassia tulisi pelkkä rautaverkko (koska siinä on uima-altaan tukijalat, joiden päälle ei luonnollisesti voi laittaa kiviä päälle), jonka kohdalta laitettaisiin kasvamaan villiviiniä näkösuojaksi. Villiviini jatkaisi matkaansa muurin pätkien päälle. Muuri olisi syvyydeltään 30cm ja korkeudeltaan n. 120cm (maasta asti). Meillähän on todella kivinen tontti ja rakennusaikana keräämiäni kivikasoja on siellä täällä (omalla ja vähän naapureiden puolella) ja kiviteemamme jatkuisi mielestäni aika luontevasti tässä. Kysymysmerkkinä on, millaiset pohjat tällainen muuri vaatii -ja kuinka kamalan kalliiksi muuri tulisi.


B) Raudoitusverkkoaita

Päätyihin tummanharmaat tolpat, keskelle riittävä määrä tukitolppia  ja  raudoitusverkkoa koko sivun verran. Samaan tyyliin, kuin viime keväänä kevätmessuilta kuvastussa ratkaisussa. Koko matkalle kasvamaan viiniköynnöstä samaan tapaan, kuin terassin pergolassa on laitettu kasvamaan ruusupapua. Suhteellisen helppo ja halpa ratkaisu. Mutta onko ratkaisu riittävän kaunis tälle terassille? Tällainen pystypergolahan meille on tulossa toiselle puolelle pihaa.


C) Rima-aita

Kolmas ja alkuperäinen vaihtoehto on edelleen rima-aita. Eli päätyyn tulisi rimoitus ja rimoitusta pitkin kasvamaan villiviiniä. Tämäkin kuva on viime kevään kevätmessuilta. Perinteinen, helppo ja ehkä vähän tylsä ratkaisu?


Mikä ratkaisu terassin reunakaiteeksi sitten olisi paras? Ihan ensimmäiseksi taidan kysellä kivikorimuurin rautaosien hintaa, jotta tiedän, unohdanko vaihtoehdon A samantien.

Teini ihmetteli pari iltaa sitten, kuka oikein on kävellyt terassilla, kun näkyi jäljet lumessa. 
Aloin innoissani selittää, että minä kävin mittailemassa, koska sain hyvän idean... 
"En halua kuulla yhtään enempää! puuskahti teini. :D

6 kommenttia:

 1. Vastaukset
  1. Sitä mietin tällä hetkellä eniten, olisi helpoin toteutettavakin :)

   Poista
 2. :D Ei teini vielä ymmärrä, mutta kunhan aika vähän kuluu, voi äidin puutarhaneuvoilla olla kysyntää ;)

  VastaaPoista
 3. Vaihtoehto B on eniten minunkin mieleen, mutta hyviä ratkaisuja ovat kyllä kaikki. Kiva nähdä, mihin ratkaisuun päädytte. Iloista viikonloppua!

  VastaaPoista
 4. Kiitos Tiia! Voi olla, että siihen päädyn. Mukavaa viikonloppua myös sinulle!

  VastaaPoista