perjantai 12. toukokuuta 2017

Kasvihuoneen lämmityspohdintaa ja arvontamuistutus

Joka ikinen kevät huhti-toukokuussa kamppailen saman asian kanssa. Taimet venyvät sisällä ikkunalaudalla pituutta ja koittavat kurkotella auringonsäteiden suuntaan. Ulkolämpötilat ovat päivällä parhaimmillaan 15-20 astetta ja kasvihuoneessa lämmöt nousevat jo reippaasti kahdenkymmenen paremmalle puolelle. Mutta ne yöt ja yöpakkaset. Voi tuska!Siinä missä taimet voisivat hyvinkin asua päivällä kasvihuoneessa, yöllä samassa asumuksessa odottaa varma kuolema. Ellei kasvihuonetta lämmitä. Siirrän kasvit kasvihuoneeseen yleensä siinä vaiheessa, kun yölämpötilat laskevat korkeintaan kymmeneen asteeseen. Tällöin taimien kasvu ei tyrehdy. Jos lämpötilat muutamana yönä siirron jälkeen laskevat lähemmäs nollaa, iskee paniikki. Pitäisikö taimet siirtää takaisin sisälle? Riittäisikö pelkkä hallaharso päälle? Puutarhurin parhaat kaverit keväällä ovat lämpömittari, joka mittaa vuorokauden matalimman ja korkeimman lämpötilan, sekä Forecan sääennuste.

Minulla on kasvihuoneessa kamina. Se ei kuitenkaan varaa lämpöä, joten se ei riitä yön kylmimpään aikaan lämmön lähteeksi. Kokosin alle erilaisia kasvihuoneen akuuttipaniikki-lämmitysapuja:

Kynttilät
Kasvihuoneeseen sijoitettujen kynttilöiden sanotaan nostavan lämpötilaa asteella per kynttilä. Itse olen jotenkin tosi arka jättämään kynttilää yksinään palamaan edes kasvihuoneeseen, joten montaa kertaa en ole kynttilöihin turvautunut. Hautakynttilät toimivat tässä mielestäni parhaiten. Pitää vain olla tarkkana, ettei laita hallaharsoja liian lähelle.

Lämmin vesi
Kiehuva vesi esimerkiksi useammassa emalikattilassa lämmittää ilmaa jonkin verran. Kattilan voi sijoittaa hallaharson alle, jolloin lämpö pysyy paremmin pienemmällä alalla. Itse olen välillä lämmittänyt kaminassa kuumaa vettä yöksi.

Lämmitin
Jokaisena keväänä on muutama hallayö, jolloin turvaudun paniikissa auton sisätilalämmittimeen. Katson Forecan sääennustetta ja ajastan sisätilan lämmittimen puhaltamaan muutamassa pätkässä yön kylminpään ajankohtaan. Ekologinen omatunto kolkuttaa, mutta koitan vakuuttaa itselleni, että tämä on se vihonviimeisin ratkaisu. Sisätilalämmittimessa on ajastimesta huolimatta se huono puoli, että lämmitin puhaltaa täydellä teholla lämmintä ilmaa eikä reagoi lämpötilan vaihteluun. Eli vaikka kasvihuoneen lämpötila nousee, puhallin puhaltaa juuri niin kauan, kuin ajastimeen on asennettu.

Olen miettinyt hankkivani rakennuslämmittimen termostaatilla. Lämpötilan voisi säätää kymmeneen asteeseen ja tällöin lämmitys kytkeytyisi päälle vasta todellisessa tarpeessa. Sähköllä se toimisi silti.

Sulanapitokaapeli
Minulla on kasvihuoneessa altakasteluruukut, joten sulanapitokaapelia olen käyttänyt kasvihuoneen edessä olevan kasvulavan lämmityksessä. Kasvulavaan olen istuttanut kesän ensimmäiset perunat. Siitä huolimatta, että veljeni nauroi minun syövän sähköllä kasvatettuja perunoita. Sulanapitokaapeli lämpenee ainoastaan silloin, kun multatila kylmenee liikaa. Viime keväänä testasin istuttamalla kahteen vierekkäin olevaan lavaan perunoita ja toisessa lavassa oli sulanapitokaapeli. Lämmitetyt perunat kasvoivat nopeammin. Kasvulavojen päällä minulla on ollut vanhat ikkunalasit pitämässä lämpöä.

Tämän kevään sää on ollut kamala eikä siitä sen enempää. Mutta tämän hetken sääennuste näyttää siltä, että viikon päästä alkaisi lämmetä! Yölämpötilat näyttävät kuutta astetta... millähän sitä taas lämmittäisi?


Vielä on sunnuntaihin asti aikaa osallistua kirja-arvontaan, klikkaa siis tänne

Mukavaa viikonloppua!8 kommenttia:

 1. Kiva kun muistutit kirja-arvonnasta. Täytyy käydä osallistumassa. Meillä sataa parhaillaan lunta, eli lämmintä odotellaan. Hyvää viikonloppua!

  VastaaPoista
 2. Minä laitoin pikkukasvihuoneeseeni sähkölämmittimen termostaatilla. Kasvihuone on pohjaltaan 3 neliötä ja korkeutta on kaksi metriä. Laitoin siihen myös kulutusmittarin ja yllätyin kuinka vähän sähköä meni öisin. Viikon jälkeen kustannus oli noin 4e. Eli ainakin tämän yhden viikon perusteella uskallan suositella! :)

  Kirjoitin aiheesta blogiin, juttu löytyy täältä: https://www.kivikangas.fi/pikkukasvihuoneen-lammitys.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos vinkistä, kävin lukemassa. Ei ole kyllä mennyt paljon sähköä! Taidan hankkia lämmittimen itsekin. Mulla on kasvari n. 12 neliötä pohjaltaan, mutta jos jakaisi sen jotenkin ja lämmittäisi vaan toista päätä. On tää yhtä säätämistä aina keväällä :D

   Poista
 3. Mielenkiintoinen postaus ja jatkossa minullekin ajankohtainen! Kiitos tästä ja mukavaa viikonloppua!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos ja samoin! Pitääkin ostaa vielä siikliä siemenperunaksi, tuli postauksestasi mieleen :)

   Poista
 4. Mulla on teollisuuslämmitin ja Clas Olssonin ajastin sen ja töpselin välissä. Yleensä riittää että ajastan 15min päällä ja 45min pois yön ajaksi. Jos oikein pahaa hallaa uhka, ½ tuntia päällä ja saman verran pois on toiminut. Oisko tästä lääkettä omalletunnolle? ��

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Voisi ollakin :) Katselin eilen illalla lämpöennusteita ja totesin, että loppuviikosta alkaa olemaan jo niin lämmin, että tomaatit ainakin muuttavat kasvihuoneeseen. Yölämpötilat kyllä pomppaavat samantien 9-10 asteeseen, joten saattaa olla että tämäkin kevät pärjätään entiseen tapaan. Mutta jos näin käy, niin ehkä tämän jälkeen on taas ensi vuodelle viisaampi.

   Tosin, kun samaan aikaan pohdimme uima-altaan lämmitystä, tämä muutaman yön kasvihuoneen lämmitystuska on ehkä aikamoista hurskastelua...

   Poista